Sveriges mest exklusiva restauranger

Den prestigefulla Michelinguiden utser varje år världens bästa och mest exklusiva restauranger. Sverige har successivt fått fler stjärnbeströdda restauranger. År 2019 tilldelades 22 svenska restauranger en, två eller tre stjärnor. Tre stjärnor är det högsta betyget och det är mycket svårt att få. Michelinstjärnorna är den internationellt mest kända och eftertraktade utmärkelsen en restaurang kan tilldelas. Stjärnorna delas ut varje år, men det går även att förlora dem om kvaliteten inte är lika bra eller bättre än föregående år. Här kan du läsa mer om Sveriges mest exklusiva restauranger som samtliga har åtminstone en Michelinstjärna.

Restaurang Frantzén

År 2018 hände något historiskt i den svenska restaurangbranschen. För första gången någonsin tilldelades en svensk restaurang tre stjärnor i Michelinguiden. Det var restaurang Frantzén som blev tilldelade de ärofyllda stjärnorna. Enligt guidens betygsystem betyder tre stjärnor att restaurangen är så bra att den är ”värd en resa i sig”. År 2019 fick restaurangen behålla sina tre stjärnor och är fortfarande Sveriges enda trestjärniga restaurang. Denna utmärkelse är början på en ny era för såväl restaurangen som för svensk gastronomi. I Norden var det tidigare bara Geranium i Danmark och Maaemo i Norge som hade tre stjärnor. I hela världen är det endast cirka 100 restauranger som lyckas få denna utmärkelse.

Restaurang Frantzén på Klara Norra Kyrkogata 26 i Stockholm är något unikt. Stjärnkocken Björn Frantzén kallar restaurangen för sitt livsverk. Den utgörs av flera våningar, men har endast 23 platser för att skapa en intim känsla. Förutom den prestigefulla utmärkelsens sticker restaurangen även ut prismässigt. Kostar det, så smakar det. Avsmakningsmenyn kostar 3500 svenska kronor och till det tillkommer dricka. Samma meny gäller för lunch och middag och det finns ingen à la carte meny. Att gå på en restaurang som Frantzén är inget man gör ofta, men någon gång i livet bör man uppleva detta.

Om du firar något alldeles särskilt, kanske en viktig födelsedag eller bröllopsdag, kan ett besök här göra dagen extra minnesvärd. För att finansiera besöket kan du ansöka om ett privatlån. Bland annat hos Lendify kan du låna pengar på ett enkelt sätt och till låg ränta. Det tar bara två minuter att få svar på din låneansökan och om din ansökan godkänns får du pengarna utbetalade väldigt snabbt. Om du vill testa Sveriges första och enda trestjärniga restaurang bör du dock boka i god tid. Platserna bokas upp på bara några minuter efter släppet klockan 10.00 den första varje månad.

Daniel Berlin

Daniel Berlin i Skåne-Tranås är en tvåstjärnig restaurang. Här finns det endast fem bord och gästerna bjuds på en mycket intim upplevelse. Ledorden här är eftertänksamhet, glädje och medvetenhet. Ett besök här får dig att vilja stanna tiden. Här får du känna att du lever i nuet. Mycket av det som serveras odlas i trädgården och kvaliteten är otrolig. Lunchmenyn kostar 1550 kronor och middagsmenyn kostar 2350 kronor. Till det tillkommer vin eller juicepaket som kostar 650-1550 kronor.

Oaxen Krog

Oaxen Krog på Djurgården är en annan mycket exklusiv tvåstjärnig restaurang. Trots det centrala läget känns det som att vara ute i skärgården. Gästerna sitter i den makalösa lokalen som är ett gammalt båtvarv. Här serveras en säsongsbaserad avsmakningsmeny som kostar 2300 kronor. Vinpaket kostar 1500 kronor och det alkoholfria paketet kostar 850 kronor.

Johaan Fendig