Matlagning på kolgrillar

Under våren och sommaren plockar många ut grillar i trädgården. Det behöver inte vara högsommar för att det ska vara härligt att stå ute och laga mat. Men när det gäller kolgrillar, hur kan man laga mat på dem och vilken mat passar att laga?

Olika varianter av kolgrillar

Det finns flera olika varianter av kolgrillar. De finns också i flera storlekar vilket är bra eftersom man kan anpassa grillen efter hur många man ska laga mat till. När det gäller kolgrillar kan man till exempel finna dem som små picknickgrillar med bara någon decimeters grillyta. Det finns också större klotgrillar med en större yta som passar bra om man ska grilla en fläskfilé, flintastek eller liknande som tar lite längre tid att grilla. Generellt sett kan man säga att en lite större grill kan hantera mer grillkol och då kan man också grilla saker som behöver längre grilltid för att bli färdiga. Det finns också stora grilltunnor som passar utmärkt om man måste laga väldigt stora mängder mat, om man vill kunna laga flera saker samtidigt eller om man vill kunna hålla saker varma medan man fortsätter grilla något annat. Hos k-rauta.se kan man finna flera olika sorters kolgrillar att välja bland.

Hur lagar man mat på en kolgrill?

När det gäller matlagning på kolgrillar är det lite annorlunda mot att laga mat på en spis. Här förekommer riktiga lågor och temperaturerna blir höga. Maten kan snabbt brännas och det kan rinna ner marinad i den varma kolen. Men hur går man egentligen tillväga för att laga mat på en kolgrill från k-rauta.se?

För det första måste man tänka på att ha kol och eventuellt tändvätska, eller annat sätt att tända kolen på, hemma. Om man inte har det blir det svårt att grilla. Man fyller upp grillen med lagom mycket kol. Om man ska grilla korv räcker det vanligen med några nävar kol medan en grilltunna som ska räcka en hel kväll kanske kräver en hel säck kol för att hålla värmen. Man häller sedan på lite tändvätska på kolen och låter kolet absorbera den. När det är klart kan man sätta eld på kolen. Man väntar sedan till dess att kolen glöder och sedan kan man lägga på köttet eller det som ska grillas på gallret. Det gäller sedan att vända köttet lagom ofta. Om man vänder det för sällan är risken mycket stor att maten blir bränd. Vänder man för ofta tar det lång tid innan maten blir klar. Det finns också en viss risk för att man råkar sticka hål på det som grillas om man vänder det för ofta och då kan man riskera att maten blir torr.

Vad kan man laga?

I en kolgrill kan man laga de allra flesta typer av mat. Man kan till exempel grilla krov, köttbitar, hamburgare, fisk och olika typer av grönsaker. Oavsett om man är vegetarian, vegan eller allätare kan man alltså njuta av en bit god och grillad mat. Dessutom kan man värma på pommes och annat om man lägger det i en folieform som ställs på gallret. Hos k-rauta.se hittar du allt du behöver för grillningen.

Johaan Fendig