Jämförelse av ett par fantastiska maträtter

Att laga riktigt god mat är en konst och något som alla borde kunna. I denna text ska vi ta upp och jämföra ett par riktigt goda maträtter som de flesta gillar. Att laga och jämföra god mat är lite som att veta vilken bank man ska använda. Nyckeln till god matlagning är att kunna smaka av och testa, att använda rätt ingredienser. Nyckeln till en god relation med en bank är att testa flera olika banker och jämföra dem istället för att fastna i en enda bank hela tiden. Den som byter bank kan nämligen tjäna på det och det kan löna sig mycket i längden. Får man lägre ränta med så lite som 0,2 procent per år så kan det göra stor skillnad. Anta att du har ett lån på en bostad som ligger på en summa på två miljoner och en ränta på 1,7 procent per år på bolånet. Om räntan sänks till 1,5 procent så får du en betydligt lägre kostnad. Skillnaden blir 4000 kronor per år, eller 333 kronor i månaden.

Man bör inte endast jämföra bolån, utan även jämföra billån och hitta en låg ränta som är fördelaktigt och ger pengar över i plånboken. Pengar som man kan göra annat för. Att köpa dyrare ingredienser till sin matlagning till exempel.

Det finns många goda maträtter att laga och en av dem är en så kallad Flygande Jakob. En flygande Jakob är en mycket god maträtt som består av kyckling med ris, samt jordnötter, bacon och en utsökt sås som ger rätten en alldeles egen karaktär och känsla. Flygande Jacob är en kombination av det salta i baconen och det saltsöta i de saltade men ändå söta jordnötterna, samt i såsen som också är ganska söt. Det smakar otroligt gott och kontrasten med det lite neutrala men saftiga kycklingköttet och det torra riset gör att det hela passar väldigt väl ihop med varandra.

En annan maträtt som är lite mer klassisk är en riktigt god stek som man kan krydda med salt och peppar och sen marinera med en perfekt marinad som gör att det hela blir riktigt gott. Till den lite feta och möra steken passar en brun och gräddig gräddsås, ärtor, stekt lök och stekt svamp samt den salta inlagda gurkan från matbutikens konserverade hyllor väldigt väl, och med en precis lagom välkryddad och smaklig potatis med dill till blir det hela snudd på perfekt. Denna måltid har inte riktigt samma sötma eller torrhet som Kyckling Jakob. Den är mer fet och gräddig. De lite sura gurkorna passar väldigt väl som kontrast till den mjuka, gräddiga smaken av sås och den pepprade och marinerade steken.
stek
En maträtt som ge en mer frisk fläkt är en klassisk sallad med mycket pasta i som man kan göra med soltorkade tomater, fetaost, vinäger och lite kryddor som ger det hela smak. Med en dressing så får man även mer sötma. Det går att lägga till antingen tonfisk, rostbiff, kyckling eller skinka beroende på vad man föredrar. Det brukar bli väldigt gott ändå. Gillar man inte just tonfisk finns det andra läckerheter från havet, som krabbor, kräftor eller räkor som man kan lägga till, eller varför inte lax. Pastasalladen är mångsidig nog att passa med det mesta.

Johaan Fendig