Hur går det egentligen till när man går på restaurang?

Ja, idag kan det kännas som att mycket bara händer, och man vet inte hur! Som exempelvis när du går ut och äter en bit god mat på restaurang. Hur hålls allting ihop? Hur kommer det sig att alla i ditt sällskap får rätt mat och rätt dryck vid rätt tillfälle och sedan rätt nota? Vi tar det för givet, men låt mig ge dig en bild av hur det går till.

Till sin hjälp har restaurangen ett system som används för att få ihop allt det där.

Ett system som till exempel https://www.sitoo.com/ som är ett generellt kassasystem med funktioner för att lösa kunden och ägarens behov på smidigast möjliga sätt. För de som jobbar på restaurangen (eller butik eller liknande) är beroende av ett korrekt och smidigt flöde när de jobbar. Det är alltså väldigt viktigt med bra system då man har någon typ av försäljning.

Tillbaka till restaurangen!

När du och ditt sällskap kommer, så sätter ni er vid ett ledigt bord. Bordet har ett nummer, och där börjar systemets funktioner att arbeta. Då ni beställer det ni vill äta så läggs de rätterna upp i systemet som kommande leveranser till ert bord. Det går en signal till köket som ser att ni beställt just det, och maten börjar tillredas.

Medarbetaren som serverar er kommer troligen att fråga om ni vill ha någon dryck medan ni väntar. Om ni väljer att ta en dryck så läggs den in på ert bord och era respektive platser i systemet, så att notan innehåller rätt dryck.

Då maten är färdig att serveras, får servitören signal om det och hämtar upp maten från köket och ställer rätterna på era platser, eftersom systemet vet vilket bord och plats som beställt vilken mat.

Ni äter och njuter förhoppningsvis av den goda smaken och har en trevlig stund. Kyparen eller servitör/servitris frågar kanske om maten smakar bra. Då kanske ni ber om mer bröd eller liknande. I så fall skrivs det in i systemet och läggs på er nota (om det är aktuellt).

Dags att betala

Då ni är färdiga med maten kanske ni vinkar och ber om notan. Servitören frågar om ni ska betala var för sig eller om ni vill ha hela notan till någon av er, samt om ni vill betala kontant eller med kort. Hur ni än svarar så har systemet stöd för både att dela upp notan och olika betalningssätt. Därför kommer er nota ut på precis det sätt ni valt.

Självklart men ändå ganska fantastiskt, inte sant?

Det finns även nyare system där allting sköts via en så kallad app som laddas ner på mobilen och helt sköts av dig som kund, där bokning, beställning och betalning automatiskt fungerar men med samma grundlogik som skildrats ovan.

Det finns för- och nackdelar med de mer moderna lösningarna men det är i grunden en fråga om tycke och smak. Är man bekväm med helt automatiserade lösningar så väljer man kanske en restaurang med dessa nya funktioner, men att kunna välja restaurang oberoende av lösning må vara det optimala.

Då kan det vara trevligt att känna till hur det fungerar, på ett ungefär!

Johaan Fendig