Gott att grilla

grönsaker på grill

Det finns mängder av saker som är fantastiskt goda att grilla, som inte är vare sig kött, fisk, fågel eller korv. Det spelar ingen roll om det är på gasolgrillar eller andra typer av grillar, allt blir gott!

Grilla grönsaker och frukt

Vi börjar med grönsaker i allmänhet, och spetskål i synnerhet, som är som gjord för att läggas på grillen. Pensla med lite olja och strö över en nypa havssalt. Ska kålen användas i en sallad är en dressing med dijonsenap och kapris gott att ringla över.

Majskolv är kanske en av de vanligaste grönsakerna på grillen. De blir extra goda om man piffar till dem genom att servera dem med ett chili- och parmesansmör. En annan populär sak att grilla är champinjoner. Extra gott blir det om man skär av foten och fyller svampen med örtkryddad färskost.

Precis som spetskål har grillad zucchini en självklar plats på grillbuffen. Den blir godast om man skivar den på längden och låter den få fin färg på båda sidor. Servera med olivolja, flingsalt, chiliflakes och saft från citron. Grillad zucchini passar utmärkt ihop med grillade tomater, gärna med skivor av mozzarella, olivolja och balsamvinäger. Glöm inte att salta och att dra ett par varv med svartpepparkvarnen.

Något som kanske inte lika många känner till är att avokado, nektariner, citroner och hel vitlök är fantastiskt gott att grilla. När man grillar avokado ska man behålla skalet på, och grilla dem som klyftor. Nektariner ska kärnas ur, delas på mitten och grillas med fruktköttet mot gallret för att få fina grillränder. Detsamma gäller för citroner, som precis som nektariner, får en fantastiskt god karamelliserad yta. Även grillad färsk ananas och banan får god yta, och är väldigt goda att servera med kola (karamelliserad mjölk) och mascarponegrädde.grönsaksspett på grill

Det är också smarrigt att göra fruktspett med nektariner och jordgubbar som rullats i socker och kanel. Det räcker med att grilla spetten i cirka 3 minuter runt omkring, eller tills sockret smält. Trä gärna på ett par marshmallows på spetten och lägg dem åter en kort stund på grillen. Serveras med fördel med naturell yoghurt blandad med pressad lime eller citron för extra fräschör.

Istället för att koka eller ugnsbaka färskpotatis, passar det perfekt att packa in den i dubbla ark folie och lägga paketet på grillen i cirka 15-20 minuter. Kom ihåg att öppna paketet försiktigt när det är klart, då extremt het ånga bildats inuti folien. Servera gärna med en liten klick smör och en nypa havssalt.

Något som blivit mycket populärt, och som är otroligt gott att grilla är halloumi. Bäst är att skära den i lagom tunna skivor och grilla dem gyllene. Till halloumin är det gott med grillad lök (halveras innan de grillas) och grillade tomater. Att ringla över lite honung eller balsamvinäger ger det hela extra god smak.

Något som passar till det mesta, och som är ett riktigt gott tillbehör, är grillade filodegsknyten fyllda med fetaost. Även hemmagjord hummus (kikärtspuré) och tsatsiki är tillbehör som funkar till nästan allt.

Bon apetit!

Johaan Fendig