Goda och nyttiga efterrätter

Vem vill inte kunna unna sig en härlig efterrätt efter en god måltid? Oavsett ålder är efterrätten den del av middagen som alla ser fram emot och kanske till och med uppskattar mest. I och med att allt fler vill äta nyttigt idag, medan andra är måna om att hålla vikten, har intresset för nyttiga men ändå läckra desserter ökat. Det finns idag otroligt många recept att välja mellan och de allra flesta är lätta att göra. Det finns en enormt stor idérikedom när det kommer till efterrätter av alla de slag vilket visar hur mycket svenskarna egentligen älskar goda desserter. En rolig och uppskattad konsekvens av detta är att man kan, om man vill, äta efterrätt varje dag utan att behöva få dåligt samvete.

Ett annat oerhört omtyckt och populärt nöje är att ta en fika, vilket de allra flesta gör så fort man får chansen. Men en fika utan en mjuk kaka eller en god tårta förlorar en stor del av fikastunden och är ett måste, särskilt om man bjudit över vänner och bekanta för en fika. Även på detta område finns idag många goda och enkla recept på nyttiga, eller ganska nyttiga, tårtor och mjuka kakor. En kaka som ökar i popularitet är den goda och saftiga morotskakan som lovar att du kan njuta av fikastunden men med gott samvete. För det mer speciella tillfället eller kanske till helgen kan en tårta vara ett bättre och godare val.

Eftersom många är så innovativa med nya recept och olika varianter av tårtor finns det otroligt många olika typer och varianter att välja mellan. Här finns allt från den klassiska jordgubbstårtan med vispgrädde, chokladmoussetårta till flera sorters cheesecake. Hembakat är vanligtvis väldigt gott men väldigt svårt och nästan omöjligt att få att se ut som tårtan på bilden. När det handlar om ett stort kalas, bröllop, konfirmation, dop eller födelsedag är det bättre att beställa en tårta hos exempelvis www.dintarta.se som erbjuder helt fantastiska tårtor. En tårta är inte bara en smakupplevelse utan också en fröjd för ögat. Exempelvis barn och ungdomar som älskar fotboll och som firas på födelsedagen med en tårta som är en förträfflig fotbollströjetårta eller fotbollstårta garanterar succé.

En alltid uppskattad och väldigt enkel efterrätten är glass, framför allt yoghurtglass, med diverse smaker och frukter samt olika yoghurt desserter. Här finns en uppsjö av idéer och nyttiga recept som exempelvis fruktsallad med kardemummayoghurt , yoghurtglass med smak av jordgubbar, hallon eller blåbär, yoghurtpannacotta, mango- och bananglass med kokosgrädde samt blåbär med limeyoghurt och havresmul. Om du använder färsk frukt till efterrätten finns det olika tips för att ge sötma eftersom en del frukter är lite sura. Man kan använda vanligt socker i mindre mängd genom att också använda honung. Kom ihåg att honung har olika smak så se till att använda en mild, söt och smakfull honung, exempelvis akacia honung, som passar bättre för efterrätter. Att äta sunt och nyttigt är alltid bra men emellanåt kan man unna sig lite extra och inte behöva tänka på nyttan utan bara njuta.

Johaan Fendig