Bra matvanor för ett bättre liv

matvanor

Alla människor vill må bra men trots att de flesta av oss vet om att allt som behövs är en någorlunda hälsosam kost och regelbunden motion så är det lättare sagt än gjort. Vardagsstressen och alla förpliktelser gör det ofta svårt att prioritera den egna hälsan och då det finns många färdiglagade maträtter blir det enklare att välja dem.

Ett bra alternativ till en bättre kost, utan att man gör några enorma förändringar, är att byta ut det man äter med motsvarande, fast hälsosammare, ekoprodukter. Om man äter flingor eller musli på morgonen kan man till exempel köpa ekologiska varor hos apohem.se, och man kan även skaffa hem goda och nyttiga snacks att fylla ut med mellan måltiderna. Det kan också vara en god idé att skaffa en bra personvåg så att man håller lite koll på vikten – även ekologisk mat innehåller ju kalorier men man mår åtminstone bättre av den,

En bra balans

Hemligheten med bra kost är att man väljer den mat som man blir mätt och belåten av, samtidigt som man får i sig alla livsviktiga vitaminer, mineraler, proteiner och fibrer. Utan dem kan man råka ut för bristsjukdomar, vilket drabbar en oavsett om man är smal eller inte. Har man en bra inre balans fungerar alla organ som de ska och man blir dessutom mer harmonisk som människa. En kropp som inte får i sig tillräckligt av alla nödvändiga ämnen blir stressad och det påverkar psyket.

Utan att behöva bli expert i ämnet kan man se till att man får i sig grönsaker och frukter dagligen, liksom en hel del proteiner som bland annat ägg, baljväxter och fet fisk innehåller mycket av. Om man känner sig lite hängig, är gravid eller har börjat träna kan det ibland behövas lite extra av allting, och efter att ha konsluterat en läkare eller dietist kan man skaffa sig kosttillskott som aldrig ersätter maten men däremot kompletterar den väl.

För den som behöver en extra boost eller lite hjälp på traven så finns det kosttillskott att köpa.  Både vitaminer och kosttillskott finns att hitta och köpa beroende på vad det är för något man behöver såklart.

Njut!

Det finns hundratals nyttiga och goda recept att laga allt från smårätter till festmiddagar på om man bara tillåter sig att njuta. Bra kost är absolut inte tråkig och ju mer du lär dig desto smakrikare upplevelser kan du se fram emot. Det kommer inte dröja länge förrän snabbmaten är ett minne blott, och du kommer förmodligen inte ens komma i det första taget ihåg vad det var som var så bra med den!

Johaan Fendig